Svatomartinská husa

Svatý Martin je za dveřmi, a to je ten správný čas dopřát si o víkendu svatomartinskou husičku. Máme pro Vás recept na pečenou husu s jablky. Recept je velice jednoduchý a jediné co Vám může dělat starost je poněkud větší pekáč, který by určitě měl mít víko. Na přípravu samotné svatomartinské husy budete potřebovat:

1 husu o váze 3 až 4 kg

4 větší jablka

Sůl a celý kmín

Husu si den předem připravíme tak, že ji důkladně obereme od peří a omyjeme. Nasolíme ji ze všech stran a také prosolíme uvnitř. Posypeme celým kmínem a dáme ji do rána odpočinout do ledničky. My si zatím můžeme odpočinout u sklenky dobrého svatomartinského vína. Ráno předehřejeme troubu na 170 stupňů a dovnitř husy vložíme jedno oloupané celé jablko a husu podlijeme vodou. Pečeme zvolna zhruba 4 až 5 hodin občas během pečení husu podléváme výpečkem. Zbylá jablka oloupeme a nakrájíme bez jadřince na čtvrtky. Jablka k huse přidáme cca 30 minut před koncem pečení. K pečené huse je nejlepší příloha bramborový knedlík, no a dobré hospodyňky k tomu můžou podávat bílé a červené zelí. Samozřejmě k porci masa přidáme i pečená jablka a polijeme výpečkem.

 

Za Kliniku krásy Anděl Vám dobrou chuť přeje Alena Jírů.

Jedná se o ověřený a tradiční recept naší rodiny.